Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bert Andersson Orientering med personer från SFI

En ovanlig dag i orienteringsskogen

19 AUG 2015 20:02
Här kommer inspirerande läsning från Gunilla, Bert och Lasse som var med om en annorlunda dag i orienteringsskogen i våras, med många nya perspektiv.

Vart tar alla löven vägen? Var kommer stenarna ifrån? Finns det krokodiler i Sverige?
  • Skapad: 19 AUG 2015 20:02

Landehof fick en förfrågan från kommunen om vi kunde ställa upp och visa hur orientering går till i ett projekt som kallas för Sportlabb där invandrare som går på SFI får pröva på olika idrottsgrenar.

 

Bert (Tjalle) åtog sig detta med hjälp av Lasse Kjellander och mig (Gunilla A).

 

Jag tänkte att jag får ta fram engelska lexikonet och översätta en del karttecken – men det behövde jag inte för på Hittaut-kartan som vi skulle använda fanns alla karttecknen översatta till svenska, engelska och tyska. Bra!

 

Vi skulle träffas i Wendelsbergsparken den 7 maj och hade 1,5 tim på oss. Det regnade och inga invandrare syntes till. Jag sa till Bert och Lasse att jag kan gå till den andra parkeringen – ifall de var där. Neej, men sen såg jag en grupp som kom sakta gåendes uppför en stig. De var ca 17 st med lärarna.

 

Bert hälsade dem välkomna och presenterade oss. Alla fick var sin Hittaut-karta från 2013. På framsidan var Wendelsbergsparken i tydlig skala 1:5000.  Lasse berättade vad kartans färger betydde och dom vanligaste karttecken. Ingen hade sett en ol-karta förut, de flesta hade aldrig varit i en skog innan.

 

Bert hade hängt ut 8 kontroller. Vid starten passade vi kartan och hade en villa på vänster sida och en damm på den högra sidan och sedan skull vi gå en stig rätt fram. Nu slutade det att regna. Vid krokodilen (av träd)) fotograferades en av killarna när han satt på den. De tyckte det var häftigt att det fanns krokodiler i Sverige.

 

Första kontrollen var en grop som låg intill stigen. Det blev stor glädje när de såg den lilla röda skärmen. Flera tjejer skrek, tjoade och pekade med hela armen samma vid andra kontrollen som var en sten, vid sidan av ett stigkryss.

 

Lite ovanligt att se kvinnor med sjal, långkjol, handväska och karta i näven i skogen. Tredje kontrollen var en höjd med en brant. Vi gick upp bakvägen och Bert frågade en av tjejerna med långkjol om hon kunde ta ett stort kliv upp – Ja, ja inga problem, hon backade och tog sats och sprang i full fart upp. På höjden var det fin utsikt över dammen där en gräsand simmade lugnt, höjden var ett bra ex. för att visa höjdkurvor. En av tjejerna pekade på en dam som gick förbi med stavar – jag sa; att det är många som motionerar här i parken.

 

Några karttecken (en långt brant och två mindre branter och en sten) trodde en av killarna var en helikopter!

 

Bert förklarade lite om istiden, varför det hade blivit sprickor i berget och varför det låg stora stenar utspridda – och att man i Sverige för länge, länge sedan trodde att det var stora jättar som hade kastat dem. Det här med istiden var svårt för många ett förstå.

Sista kontroll vara en liten bäck som knappt syntes då den var täckt av boklöv.  En tjej frågade vart allt löv tar vägen, alldeles intill barnens naturstig stod en tavla som visade hur maskarna tog hand om löven, då blev det många usch usch för de trodde det var ormar.

 

Vi hoppade över en kontroll då det började bli lite ont om tid. Tillbaks vid ängen satte Bert upp en kontroll och demonstrerade med en kontrollenhet och ol-pinne hur det fungerar när man stämplar vid tävlingar

 

Lasse visade en artikel från dagens GP med en stor bild på en orienterare. Lasse vecklade ut Hittaut-kartan och talade om att på ena sidan finns Mölnlycke och på andra sidan Landvetter. En av tjejerna bodde i Landvetter men hon kunde inte se på kartan var hon bodde då det inte stod några adresser.


Vi sa Hej och Bert gick och hämtade kontrollen som vi hade hoppat över. Bert skulle åka med Lasse och när vi kom till bilen hade Lasse baksätet fullt av två tjejer i sjalar som skrattade och vinkade! Lasse körde hem dem och visade då på kartan var de bodde.

Det var ett glatt gäng och en trevlig dag.

Gunilla, Lasse och Bert

Skribent: Per Willner
E-post: This is a mailto link

Sponsorer


Energiförbättring-från-mejl.jpg


härrydamekaniska-logotyp-från-hemsida.png


Idrottens Bingo Originallogga-nopayoff


J&G_logo_vektor_jubileum.jpg


smskisport-loggotype-från-hemsida.png


savedalencykelsport-logotype-från-hemsida.jpgSkidome.png


smorjkompaniet.jpg


stalgrossisten-logo-stulen-från-hemsidan.svg


Trimtex_220203.png


valvbron-logotyp-från-hemsida.svg


Postadress:
OK Landehof
Lundåsvägen 5
43834 Landvetter

Besöksadress:
Lundåsvägen 5
43834 Landvetter

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info